E-mail: info@kutyabaratok.hu

Testével védi a sérülésektől beteg gazdáját a csodakutya

Testével védi a sérülésektől beteg gazdáját a csodakutya

Testével védi a sérülésektől beteg gazdáját a csodakutya bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

San Francisco — Bejárta az internetet egy videó, melyben egy nő és kutyája bemutatják, hogyan védi meg az eb gazdáját attól, hogy roham közben megsérüljön.

Janaye Ke­arns számára kutyája, Colt nélkülözhetetlen, az eb reak­cióján múlik ugyanis, hogy a nő életben marad-e. Kearnst szívbetegsége okán komoly görcsös rohamok kínozzák, ráadásul egy traumás agyi sérülés miatt minden, a fejét érő ütésen az élete múlhat. A Colt nevű weimari vizsla és angol labrador keverék kutyát a gazdája képezte ki, hogy reagáljon, ha érzékeli a roham közeledtét, illetve, ha már nem tudják megelőzni a bajt, akkor feküdjön a gazdája feje alá, hogy az ne szenvedjen el sérüléseket. A videón az látható, hogy a kutya gazdája imitálja a roham állapotát, Colt pedig különféle módokon a feje alá bújik, és ott is marad, amíg a roham alább nem hagy. Magyarországon is képeznek ki rohamjelző kutyákat, az állatok különleges érzékelésüknek köszönhetően képesek a közeledő rohamokat előbb érzékelni, mint a gazdáik. Így a betegek még időben tudnak gyógyszert bevenni vagy biztonságos helyre vonulni.

Az azonban, hogy az állat minden körülmények között képes és hajlandó a gazdája alá mászni, mindenképpen különleges, ugyanis vannak olyan esetek, amikor akár 1 órán át is eltarthat egy-egy roham.

Ezmin

A szerző:

Back to Top